ابزار کیک و شیرینی پزی
وقتی مایه کیک بصورت تک نفره و فنجانی پخته شه به اون کاپ کیک Cupcake یا کیک فنجانی گفته می شه. مواد اولیه، طرز تهیه و طعم کاپ کیک کاملا مشابه کیکه و علت اصلی محبوبیت اون زمان پخت کوتاه تر، قابلیت حمل، آسونی سِرو و تنوع در تزئینه.
بعد از جنگ جهانی دوم و با محبوبیت هر چه بیشتر کاپ کیک، کاغذهایی برای سینی های کاپ کیک به نام لاینر Liner طراحی شد (لاینر در زبان فارسی "کپسول" ترجمه شده). در دهه پنجاه قرن بیستم استفاده از سینی و لاینر به علت راحتی در استفاده بسیار محبوب شد و بعد از مدتی برای مافین هم مورد استفاده قرار گرفت.
تفاوت کاپ کیک و مافین
همونطور که گفته شد، کاپ کیک در واقع کیک مینیاتوری و مافین نون کوچیکه. ببنیم این دو محصول چه تفاوت هایی در بافت، ظاهر و طعم با هم دارن:
- میزان شکر، چربی(کره یا روغن) و تخم مرغ در دستورهای کاپ کیک بیشتر از مافینه و در مجموع مافین ها پر آرد تر، کم شیرین تر و سالم ترن.
- در روند تهیه کاپ کیک از تکنیک های هوادهی (کریمینگ یا زدن سفیده) استفاده می شه و درست مثل کیک، آرد به آرومی به مواد اضافه می شه که در نتیجه استفاده از این تکنیک ها، بافت کاپ کیک لطیف تر و اسفنجی تره. اما در آماده سازی مایه مافین، مواد خشک با هم و مواد تر با هم مخلوط و در انتها به هم اضافه می شن که نتیجه بافتی فشرده تر و خشک تره.
- از نظر تفاوت در بافت، مافین در دمای بالاتری از کاپ کیک پخته می شه و در نتیجه روی سطح مافین حالت برشته، خشک و تَرک خورده داره. در واقع بافت سطح مافین مثل نون با داخلش متفاوته، ولی کاپ کیک بافت یکدستی داره.
- از نظر ظاهری نسبت مواد و نوع پخت مافین باعث می شه در حین پخت مثل قارچ بالا بیاد و سطح رویه پهن شه، اما میزان پف کردن کاپ کیک خیلی کمتره و معمولا فقط کمی بالاتر از کاغذ قرار می گیره.
- دستورهای مافین به نسبت مساوی در زمینه شیرینی پزی و آشپزی نوشته می شه، ولی کاپ کیک متعلق به دنیای شیرینی پزیه.
لیسک وسیلهٔ آشپزخانهای است شبیه به کفگیر که برای پاک کردن ظروف از مواد غذایی، مانند خمیر، استفاده میشود.